KARS KAZ ETİ

KARS KAZ ETİ

Türkiye'nin kaz yetiştiriciliğinin merkezi olan Kars, özellikle kış aylarında enerji verici özelliği bulunan kaz satışını gerçekleştirmektedir. Kars kaz eti, düzgün koşullarda beslenilen kazların kesilip, etlerinin satışa sunulması ile tüketiciye ulaştırılmaktadır. İlkbaharda meralarda otlatılan, ekim ayından sonra da besiye alınıp irileşmesi için sadece arpa yedirilen kazlar, kar yağışı sonrası kesim durumuna gelmektedir. Kesilen kazlar, sıcak suya bırakılarak tüylerinin daha kolay soyulması sağlanmaktadır. Kazlar, 9 ay kadar süren bakım sürecinin ardından tuzlanarak güneşte kurutulma aşaması ile satışa hazır hale getirilmektedir. Kaz eti buzlukta ne kadar saklanır kaz etini yemeği sevenler en sık sorduğu sorulardan biridir. 1 yıl gibi bir süre de buzlukta korunabilmektedir ancak 8-9 ay sonra tadında değişmeler oluşabilmektedir.

Dondurularak satışı gerçekleştirilen kaz etinin kilosu ne kadar sorusu da sıklıkla araştırılmaktadır. Beyaz ve kırmızı et türüne göre pahalı olan kaz fiyatları belirlenirken, yetiştiricilikte bulunan zorluklar göz önünde bulundurulmaktadır. Tüketici tarafından yüksek bir temin gücüne sahiptir. Türkiye’nin her bölgesine kaz satışı gerçekleştirilmektedir. Satışı yapılan kazların kilosu 2 ile 5 kilogram arasında değişim göstermektedir. Kaz fiyatları, ürünün ağırlığına ve cinsine göre belirlenmektedir. Kars kaz eti satışlarının temini, anlaşmalı firmalar ve Kars merkezli online siteler aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

Kars Kaz Eti Nasıl Pişirilir?
Kaz eti nasıl pişer sorularına yanıt olarak verilen farklı yöntemler bulunmaktadır. Güncel süreçte tüketimi artan kazlar, kolay koşullarda farklı damak tatlarına hitap edilecek hale gelmiştir. Kaz etinin doğru pişirilmesinde ki en önemli etken, kazın iyi şekilde temizlenmesi ile sağlanmaktadır. Kazın kuyruk kısmında yer alan yağ kesesinin atılması gerekmektedir. Satıcılar, kesim aşamasında bu işlemi gerçekleştirmektedir. Kaz etleri fırında, tencerede ve düdüklü tencerede pişirilebilmektedir. Fırında kaz eti pişirilirken ise iyice tuzlanması gerekmektedir.

Kurutulmuş kaz eti nasıl pişirilir sorusuna ise öneri olarak pişirme gerçekleşmeden önce buzlukta veya derin dondurucuda yer alan kaz etini, yaklaşık 2 saat önce çıkarılması gerektiği söylenilmektedir. Kaz etinin buzu tamamen çözülünceye ve oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletilmesi gerekmektedir.

Kaz eti, önceden yapmış olduğunuz iç pilavla doldurulabilmektedir. Peki kaz eti nasıl tuzlanır? Doldurma işlemi gerçekleşmeden dış ve iç kısmına tuzlama yapılması gerekmektedir. İç pilavın dökülmemesi için açıklığın temiz bir ip ve iğne yardımıyla dikilmesi gerekmektedir. Firinda kaz eti nasıl pişirilir sorusunun cevabı ise önemli püf noktalardan biridir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırın ile pişirimi sağlanabilmektedir. Kaz eti kaç saatte pişer ise yaklaşık olarak 1-1,5 saat fırında pişirilmektedir yanıtını alır. Bu süre farklı pişirme yöntemlerinde farklılık gösterebilmektedir. 

Kars kazının etinden birçok yemek yapılmaktadır. İç Anadolu bölgesinde kaz etinden yapılan mantılar da bulunmaktadır. Bu tür yenilikler toplum tarafından kaz eti tadı nasıl şeklinde merak uyandırmaktadır. Kaz etinin pişirme yöntemleri tüketici tercihine göre değişmektedir. Kaz eti sosu nasıl yapılır, sevilen baharatlara göre marine işlemi gerçekleştirilmektedir. Kaz etini soslama aşamasında yağ kullanılmamaktadır. Yağlı bir ürün olan kaz eti, fırına sürülmektedir, Deri kısmında aşınma olana kadar fırında bırakılmaktadır. Tercihe bağlı olarak derisi soyularak veya deri üstüne olacak şekilde, kazın kendi yağı ile soslama yapılmaktadır. Haşlama olarak yapılan kaz etlerinde suya tuz atılmamaktadır.

Kaz eti fırında iyice tuzlanarak pişirilebilmektedir.
Hızlı bir şekilde yemek yapmak isteyen tüketiciler, kaz etlerini düdüklü tencerede pişirebilmektedir. Düdüklü tencerede kaz pişirilirken kazın iyi pişmesi için parçalara ayrılması gerekir.
Temizlenen kaz eti nasıl haşlanır, tencerede de rahat bir şekilde pişirilebilmektedir. Tencerede kaz eti pişirilirken kazların üzerini kapatacak kadar su konulması gerekmektedir. 


Kars Kaz Eti Faydaları Nelerdi̇r?
Kazların bakımı, detaylı bir serüven olarak görülmektedir. Kazlar doğası gereği suya ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple üretim alanlarının sulak olması gerekmektedir. Türkiye'de en çok Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Kars ve Ardahan'da kaz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Sulak alanlarda yaşayan kazlar, oldukça yağlı bir ete sahiptir. Bu durum bünyenin, soğuk hava koşullarına karşı ısı yalıtımı yapmasını ve hipotermiye karşı korunmasını sağlamaktadır. İyi bakılan ve düzgün beslenen bir kazın vücut yağ oranı %49'u bulmaktadır. Bu yağ türü, insan sağlığı için faydalıdır. Enerji verici özellikleri bulunmaktadır. Toksinleri vücuttan atarak bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Kaz eti faydaları şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Sağlıklı bir et türü olarak kabul edilen kaz eti, C, B, A, B1, B2, B3, B6, B12 vitamini, selenyum, çinko, bakır, fosfor, magnezyum, demir ve kalsiyum bakımından zengindir.
  • Antikorların üretilmesinde etken rol oynayan amino asit içermektedir. Bu antikorlar, bakterilere karşı koruma sağlamaktadır.
  • Sindirim sistemi şikayetlerini hafifletmektedir. 
  • Sinir sistemi rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
  • Safra taşının verdiği rahatsızlığına karşı direnç göstermektedir.
  • Kaz etinde çok miktarda bulunan amino asitler, kanser hastalıklarının ortaya çıkmasını ve gelişmesini engellemeye yardımcıdır.
  • Demir oranı yüksek olan kaz eti, kansızlığa karşı çok etkili bir besindir.
  • Kalp ve karaciğer hastalıklarına karşı koruma sağlamaktadır. 
  • Folik asitin kan hücreleri üretebilmesi için gereken B12 vitaminine sahiptir.
  • İçindeki fosfor sayesinde, dişlerin ve kemiklerin güçlü kalmasına destek olmaktadır. 
  • Hücrelerin yenilenmesini sağlayarak yaşlılık belirtilerini engellemeye yönelik etkileri sağlamaktadır.
  • Çinko ile hormonları düzenlemeye ve tiroid rahatsızlıklarına karşı etkilidir.
  • Kaz eti içerisinde, insan sağlığını tehdit eden serbest radikallere karşı savaşan selenyum minerali vardır.
  • B6 vitamini ile bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasına katkıda bulunmaktadır.


Kars Kaz Eti Kokusu Nasıl Giderilir?
Son dönemlerde tüketimi artan kaz eti, genel anlamda kokan bir et türüdür. Ancak -20 ile -40 derece soğuğunda tuzlanarak kurutulması, etin kokmasını engellemektedir. Yaz aylarında, hava sıcaklarından ötürü pişirimin gerçekleşeceği sürede kokma ihtimali olabilmektedir. Ancak kaz eti, yazın tüketilen bir besin değildir. Kışın ise soğuk hava şartları etin kendi alanında kokmasını engellemektedir. 

Kaz etinin kokusunun yemeklerde alınmaması için ise tuzlanma yöntemi kullanılmaktadır. İstenmeyen kokulara karşı, gıdalara asidik özelliği bulunan tuz ile koruma sağlanmaktadır. Tuz, kokulara şoklama yaparak arındırma sağlamaktadır. 

Doğru yöntemler ile pişirilen kaz eti koku yapmamaktadır. Sağlıklı tüketim dostu olan kaz eti içeriğinde, A, B ve E vitaminleri bulundurmaktadır. Sağlık açısından oldukça yararlı bir et olarak bilinmektedir. Kazların kar ve su soğuğu ile gelişim göstermesi, etinin lezzetli olmasını sağlamaktadır.

Kars Kaz Eti Ne Zaman Yenir?
Kaz eti yemek için sonbahar ve kış mevsimi tercih edilmektedir. Yağışlı havalar, kaz eti tercihi yapmak için müsait zamanlardır. Kaz etinin gerçek tadında olabilmesi için kazın, kar yağdıktan sonra kesilmesi ve pişirilmesi gerekmektedir. Bu mevsim aralığında kaz etinin daha lezzetli olduğu bilinmektedir.

Organik beslenme ve doğal yayılım ile büyütülen kazlar gıda anlamında sağlıklı ve lezzetlidir. Üretim tesislerinden temin edilen kazlar, tuz ile salamura edilip şoklanmış halde satılmaktadır.

Kaz eti kalori bakımından, %75,67 protein, %23,71 yağdan oluşmaktadır. 1 köfte kadar kaz eti 48,30 kaloridir. Kaz eti içeriğinde 6,83 Protein (g), 2,14 yağ (g), 26,10 Sodyum (mg), 126,00 potasyum (mg), 3,90 Kalsiyum (mg), 12,00 A Vitamini (ui), 0,00 C Vitamini (mg), 0,77 ve Demir barındırmaktadır. 100 gr kaynamış kaz 450 kcal içerir ve en yağlı kaz (620 kcal) olarak kabul edilir. 30 gramlık miktarında 49 kcal bulunan kaz eti diyette kaz eti yenir mi diye sorgulandığında, iki porsiyon kaz etinin bünyeye faydasından ötürü egzersiz ve hareketler ile desteklenerek yenmesinde sakınca görülmemektedir.

Hamilelikte Kars Kaz Eti Yenir mi?
Yüksek proteine sahip kaz eti ve yağı insan sağlığına çok yararlıdır. B12 eksikliği, günlük protein ihtiyacı, saç dökülmesi ve yaşlanmayı geciktirmesi gibi sebeplerden ötürü kadınlar tarafından sıkça tüketilmektedir. Yüksek oranda protein içerdiklerinden 50 gramı bile vücudu güçlendirmektedir. Yağ oranı fazladır. Ancak yağı oldukça faydalıdır. Yörede pişirildiğinde ek yağ kullanılmamaktadır. Kaz etinin lezzeti kendi yağında pişmesindedir. Vücudun ihtiyacı olan A vitaminini tek başına karşılayan güçlü bir et türüdür. 

Hastalıklara karşı vücudun direncini artırmasından ötürü hamile kadınlara önerilmektedir. Ancak kırmızı et ve kümes hayvanlarını pişirirken içinin de piştiğinden emin olmak gerekmektedir. Bu tür besinlerde hamileler, çok iyi pişmiş et tüketmesi gerekmektedir.

Kaz eti nasıl yumuşatılır, kısık ateşte kaz eti pişirilirken etler yumuşayana kadar yaklaşık 2,5 saat kadar pişmeye bırakılır. Kaz kurutulurken yeterince tuzlandığı için haşlama suyuna tekrar tuz konulmasına gerek kalmamaktadır. Tencerede pişen kazın suyu ile de yemekler yapılabilir.
Kaz eti bebeklere ne zaman verilir, kaz etine çorba yapıldığında genelde 1 yaşını aşmış bir bebeğin özel bir alerjisi ya da hastalığı yoksa hemen hemen yiyemeyeceği bir ürün bulunmamasından ötürü verilmesinde problem görülmemektedir. Ancak ilk kez verilecek bütün gıdalar için doktora danışmak ve 3 gün bekleme kuralını uygulamak gerekmektedir.